Wat is recidiverende cystitis?
Wat is recidiverende cystitis?
Een infectie van de urinewegen ontstaat als er teveel bacteriën in plasbuis en in de blaas terechtkomen. Hierdoor raakt het slijmvlies van de blaas en/of de urinebuis ontstoken.
Waarom nitrofurantoïne eerste keus?
Nitrofurantoïne is de eerste keuze vanwege de wetenschappelijk aangetoonde effectiviteit en de lage resistentie van E. coli voor nitrofurantoïne. Fosfomycine wordt als een acceptabel alternatief genoemd wanneer nitrofurantoïne niet gegeven kan worden. Fosfomycine is door haar éénmalige gift gebruiksvriendelijker.
Wat te doen bij steeds terugkerende blaasontsteking?

Bij blaasontsteking 3 keer of vaker in 1 jaar: bespreek dit met uw huisarts:
- Na het vrijen antibiotica slikken kan blaasontsteking voorkomen.
- 6 maanden elke dag antibiotica slikken kan ook.
- Na de overgang kunnen extra hormonen in de vagina helpen.
Welke aanvullende onderzoeken zijn er om cystitis aan te tonen?
Een cystitis is aangetoond bij een combinatie van urineweggerelateerde klachten met een positieve nitriettest, een positieve dipslide of een positief sediment.
Waarom nitrofurantoïne?
Nitrofurantoïne doodt bacteriën (antibioticum). Bij blaasontsteking of om een blaasontsteking te voorkomen. U heeft binnen een halve dag tot 2 dagen minder last van de klachten. Neem nitrofurantoïne met wat voedsel, melk of yoghurt in.
Wat is bij oudere mannen vaak de oorzaak van cystitis?

Waardoor komt een blaasontsteking bij ouderen? Een blaasontsteking komt door bacteriën. Vaak zijn het bacteriën die bij iedereen in de darm leven. Ze kunnen rond de anus (poepgat) en plasbuis zitten.
Wat is een gecompliceerde urineweginfectie?
Een urineweginfectie wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal via de plasbuis in de blaas nestelt. In dat geval heb je een blaasontsteking (cystitis). Soms kan de infectie ook langs de urineleider opstijgen naar de nier. Dan heb je een nierbekkenontsteking (pyelonefritis).
Wat te doen als blaasontsteking niet overgaat?
Bij de helft van de vrouwen gaat een blaasontsteking binnen een week vanzelf over. Als de klachten niet binnen een week verdwijnen of als de klachten niet draagbaar zijn, neem je contact op met je huisarts. Je brengt dan de (ochtend)urine naar de assistente voor onderzoek.